Takım Koçluğu; bir kurumda takım olarak nitelenen kişiler topluluğunun, daha uyumlu ve daha verimli çalışmalarına olanak sağlayacak ortamın ve ilişkilerin yaratılması için, planlı bir süreç içinde dahilinde, takım halinde koçluk almalarıdır.
Amaç:
Takımın mevcut durumdaki güçlü yanları ve gelişim alanlarına dair farkındalığı sağlamak, hedeflenen noktaya ulaşmak için takımın ilerleyeceği yolun belirlenmesini sağlamak ve bu yolculukta koçluk yaparak eşlik etmek.. Takımın ilişkilerindeki olumluluğun ve verimliliğin artması ile takımdan beklenen sonuçların gerçekleşmesine katkıda bulunmak.
Yöntem:
Takımın farkındalığına ve öğrenmesine yönelik uygulamalı çalışmalar, workshoplar, oyunlar ve takım koçluğu araçları ile takım üyelerinin, takım dinamiklerini anlamalarına imkan vermek, gelişim alanlarını farkederek o alanlarda ilerlemelerini sağlayacak eylem planlarını belirlemeleri için gerekli ortamı hazırlamak. Her uygulamada yeni kavramları paylaşmak, ihtiyaçları farkettirmek, hedeflerine doğru ilerlemelerine eşlik etmek.
Kimler takım koçluğu almalıdır, kimler takımdır?
Kurum içinde çalışma düzeni ve organizasyon yapısı nedeniyle takım olarak çalışan ve birlikte iş üreten tüm oluşumlar, takım koçluğu almak için uygun olabilecek yapılardır. Bazı örnekler aşağıdadır:
- Kurumun üst düzey yönetimi, (örneğin Genel Müdür ve birebir bağlı olarak çalışanlar)
- Kurumdaki her departman, yöneticisi ve ekip üyeleri bir bütün olarak,
- İş süreci içinde birbiriyle ilişki içinde çalışan departman yöneticileri,
- Bir projeyi yürütmek için biraraya gelmiş bir proje takımının üyeleri,
- Satış ekibi, birimler olarak veya bir bir bütün olarak..
Süreç:
2 tam günlük Takım koçluğu çalışması,
4-6 hafta sonra, 1 günlük takım koçluğu çalışması,
Bir önceki çalışmadan 4-6 hafta sonra olacak şekilde, 4 adet yarım günlük takım koçluğu takip çalışmalarını içerir. ( 2 tam gün+ 1 tam gün + 4 adet yarım gün)
Eğitmen: Meltem Ulu Yavuz